Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto egzotyczne

By 10:56

Kolorowe i efektowne ciasto, które sprawi, że przez chwilę poczujemy się jak na tropikalnej wyspie – nawet w środku zimy :) 

Ogólną koncepcję wzięłam z książki „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”, ale znacznie zmodyfikowałam przepis – zrezygnowałam z kruchego spodu, używając tylko biszkoptu, masę zrobiłam bardziej budyniową niż maślaną (nie lubię tłustych mas w tortach), a dzięki dodaniu likieru bananowego, masa zyskała oryginalny, niezwykle pasujący do całości smak. 

 

CIASTO EGZOTYCZNE 
biszkopt: 
  • 3 jajka, 
  • 60g cukru, 
  • 90g mąki, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • szczypta soli 

krem: 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego, 
  • 400ml mleka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 80g masła, 
  • 50ml likieru bananowego 

ponadto: 
  • 3-4 łyżki dżemu morelowego, 
  • ½ dojrzałego mango, 
  • 1 kiwi, 
  • 3-4 połówki brzoskwiń w syropie, 
  • 3-4 plastry ananasa z puszki,
  • kilka sztuk kandyzowanych wiśni 

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, dodawać po trochę cukru i po jednym żółtku. Na koniec dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać łyżką. 
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach ok. 30-35 minut, aż biszkopt będzie miał złocisty kolor, a wbity patyczek będzie suchy. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika, jeszcze gorące, upuścić (razem z tortownicą) ze 2 razy na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. 

Krem: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale dodając 3 łyżki cukru i tylko 400 ml mleka. Wystudzić. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć mikserem przez kilka minut, następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, za każdym razem dokładnie rozcierając. Na koniec wlać likier bananowy i ponownie dokładnie zmiksować. 

Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Dolną część posmarować dżemem i niewielką ilością kremu. Nałożyć drugi krążek. Boki i wierzch obłożyć kremem. Udekorować plastrami kiwi, brzoskwiń i mango, kawałkami ananasów oraz połówkami kandyzowanych wisienek. 
Włożyć do lodówki na kilka godzin, aby ciasto się schłodziło. 


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze