niedziela, 22 maja 2011

Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

W maju fajne jest to, że nawet przejścia podziemne toną w kwiatach i pachną bzem i konwaliami. Mimo że mam to szczęście mieszkać w domu z ogrodem, często nie mogę się powstrzymać przed kupnem małego, kolorowego bukieciku od sprzedającej kwiaty starszej pani siedzącej na ulicy. To się nazywa wspieranie lokalnego handlu ;)

W maju fajne jest też to, że na straganach pojawia się rabarbar i wszyscy na potęgę pieką z niego ciasta. Oczywiście pod warunkiem, że lubią te kwaśne, czerwone łodygi – tak jak ja.
Tym razem upiekłam z niego proste, tradycyjne ciasto drożdżowe. Po zrobieniu kołaczy przekonałam się trochę bardziej do drożdży i zagniatanie ciasta nie jest już dla mnie takie straszne, jak mi się wydawało ;)

Photobucket

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM I RABARBAREM
400g mąki,
40g świeżych drożdży,
3 żółtka,
40g masła,
1 łyżka oleju,
szczypta soli,
2/3 szklanki lekko ciepłego mleka,
1/3 szklanki cukru,
1 łyżka cukru wanilinowego
masa serowa:
500g mielonego twarogu,
1 jajko,
1 białko,
50g masła,
100g cukru,
1 łyżka cukru wanilinowego,
2 łyżki kaszy manny
4 łodygi rabarbaru
kruszonka:
80g masła,
80g cukru,
125g mąki

Do małej miski wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 2 łyżki ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż „ruszą”.
Do dużej miski przesiać resztę mąki, dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie w środku i wlać drożdże. Przysypać mąką i zaczekać, aż znowu zaczną rosnąć.
W tym czasie roztopić masło z olejem, a żółtka zmiksować razem z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę.
Żółtka z cukrem dodać do rosnącego zaczynu, wlać resztę mleka i wszystko razem zagnieść ręką. Następnie zagniatając, dodawać po trochę roztopionego tłuszczu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki i ścianek miski. Ciasto powinno być miękkie, ale w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok. 30-40 minut).
W tym czasie przygotować masę serową. Jajko i białko zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę, następnie nadal ucierając, dodawać po trochę miękkiego masła. Dodać twaróg i kaszę mannę, zmiksować.
Rabarbar umyć, obrać, odciąć końcówki, a łodygi pokroić na 1 cm plastry.
Kruszonkę zagnieść z podanych składników.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć równomiernie w formie (25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową, a na niej rozłożyć rabarbar. Wierzch posypać kruszonką.
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut, aż kruszonka będzie rumiana, a ciasto wyrośnięte i wypieczone.


13 komentarzy:

  1. Ciasto drożdżowe to tak tradycyjnie pyszny sposób wykorzystania rabarbaru...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada zachecająco :)
    Uwilebiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy i fajny przepis..ser z rabarbarem - musi być smaczne to ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  4. Rabarbar, ciasto drożdżowe i kruszonka to najlepsze połączenie na świecie.

    OdpowiedzUsuń
  5. drozdzowe... mniam:) ale pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. takiego połączenia jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  7. No zrobiłem te Twoje gruszki i są pyszne, nawet już są na blogu :)Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczak jest mocno żurawinowy :) On praktycznie gotuje się przez ponad godzinę w soku żurawinowyn z dodatkiem cydru :) Mi bardzo smakowało pozostałym domownikom również :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ser plus rabarbar///pycha...ja tez mam ogród...i też mnie to nie ratuje przed nabywaniem bukiecików...niestety:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się dodatek sera - coś nowego! Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno nie piekłam drożdżowego, narobiłaś mi apetytu Mirabelko!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nagle nabralam ogromnej ochoty na drozdzowe ciasto. Cud-miod i... rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto szybko się zagniata, ma gładką konsystencję, pyszne :-) 5 gwiazdek

    OdpowiedzUsuń