Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bulgur z kiełbaskami po dominikańsku

By 19:32 , , , ,

Pierwszy raz wypróbowałam kaszę bulgur i zdecydowanie przypadła nam ona do gustu. Jest dość neutralna w smaku, dlatego doskonale łączy się z innymi składnikami i pasuje do wielu potraw. Na przykład do takiej oto potrawki z kiełbaskami. Chociaż przepis ten pochodzi z dalekiej i egzotycznej Dominikany, jej składniki są (poza kaszą bulgur) łatwo dostępne, a smak zbliżony do znanego wszystkim leczo :) 
W potrawie tej wykorzystałam – zamiast wędzonych kiełbasek wieprzowych – wędzoną kiełbasę z piersi kurczaka, która jest mniej tłusta i bardziej nam smakuje :) 

 

BULGUR Z KIEŁBASKAMI / LOCRIO DE TRIGO Y LONGANIZA 
(4 porcje) 
250g kaszy bulgur, 
400g kiełbasek wieprzowych (użyłam drobiowej), 
500ml wody, 
1 duża, czerwona lub zielona papryka, 
2 duże pomidory, 
1 łodyga selera naciowego, 
2 ząbki czosnku, 
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
1 liść laurowy, 
sól i pieprz, 
szczypta suszonego oregano, 
posiekana natka pietruszki, 
posiekana świeża kolendra, 
2 łyżki oleju 

Paprykę oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Selera pokroić w talarki. Pomidory pokroić w kostkę, usuwając nasiona. Czosnek posiekać. 
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w plasterki kiełbaski. Gdy zaczną się rumienić, dodać wszystkie warzywa łącznie z czosnkiem. Smażyć razem na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, oregano, oraz szczyptę soli i pieprzu. Wlać wodę i wsypać bulgur, wymieszać. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. (około 25-30 minut). Na koniec ponownie doprawić solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba), dodać natkę pietruszki i kolendrę, wymieszać. 


(na podstawie przepisu ze strony Dominican Cooking z moimi zmianami)

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Bardzo zaciekawił mnie przepis,wygląda świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dwa razy napisałaś o oleju. :)
    Brzmi fajnie, dodałabym tylko więcej warzyw i będzie dobre!

    OdpowiedzUsuń