Obsługiwane przez usługę Blogger.

Greckie bifteki

By 10:42 , , ,

Bifteki to pyszne greckie kotlety mielone nadziewane serem feta lub halloumi. To właśnie dzięki temu serowemu nadzieniu oraz doprawieniu mięsa miętą i oregano, bifteki smakują naprawdę wyjątkowo. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie dip tzatziki oraz świeża bagietka. 

 

GRECKIE BIFTEKI 
(przepis na 5-6 sztuk) 
  • 250g mielonej wołowiny, 
  • ok. 200g sera feta, 
  • ½ średniej, czerwonej cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka posiekanej, 
  • świeżej mięty, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • 1 jajko, 
  • ok. 2 łyżek bułki tartej, 
  • sól i pieprz, 
  • olej lub oliwa do smażenia 

Mięso mielone włożyć do miski, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, oregano, miętę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić na gładką masę. Masę podzielić na 5 lub 6 części. Ser feta pokroić na 5 lub 6 podłużnych słupków. Każdą porcję mięsa rozpłaszczyć w dłoniach, na środku umieścić kawałek sera i całość zlepić, formując podłużne kotleciki. 
Smażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor. Aby mieć pewność, że kotleciki usmażyły się w środku, pod koniec smażenia można zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię i dusić około 10 minut. 
Można też krótko obsmażyć je ze wszystkich stron na dużym ogniu, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać 20 minut w 200 stopniach. 
Bifteki można także posmarować oliwą i upiec na grillu na aluminiowych tackach.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze