niedziela, 5 czerwca 2011

Ciasto szpinakowe

Zdziwionym od razu wyjaśniam: w tym cieście smak szpinaku nie jest w ogóle wyczuwalny ;)))
Jak widać, ciasto można zrobić chyba ze wszystkiego.
Na przepis na takie zielone ciasto natknęłam się w sieci już dość dawno, potem przypomniała o nim suri i to od niej podchwyciłam recepturę, zmniejszając ilość składników o połowę.
Ciasto jest smaczne, trochę jak biszkoptowe ale ciut bardziej wilgotne. No i ten kolor!
Nie jest to może najzdrowszy sposób serwowania szpinaku, ale Popeye z pewnością byłby zadowolony ;)


Photobucket

ZIELONE CIASTO SZPINAKOWE
ok. 200-225g szpinaku (mrożonego, siekanego),
3 duże jajka,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
pół szklanki oleju,
1,5 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
500ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
ewentualnie 2 śmietan-fixy,
1 zielona galaretka (agrestowa lub kiwi)

Szpinak rozmrozić na sitku, dobrze odcisnąć i zmiksować razem z połową oleju na jednolitą papkę.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku, po trochę cukru i połowę cukru wanilinowego. Wlać pozostały olej, wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie połączyć łyżką. Na koniec dać szpinak i jeszcze raz wymieszać łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Studzić ostrożnie, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto będzie już zupełnie ostudzone, przekroić go na 2 blaty.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, resztę cukru wanilinowego i śmietan-fixy. Na wierzch wyłożyć kawałki galaretki.


25 komentarzy:

  1. Ma tak śliczny kolor, że nie mogłabym się mu oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, bardzo oryginalny :) Ciekawa jestem jak smakuje takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpierw przepis mnie zaskoczyła ale potem pomyślałam, że szpinak sam w sobie jest przecież neturalny.. fajne takie.. trawiaste?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. widziałam kiedyś przepis na brownie ze szpinakiem, ciekawie wygląda Twoje ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. kuszą mnie te ciasta szpinakowe dodawane do akcji :)
    już widzę miny rodzinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię placek szpinakowy na słono i zjadamy go z sosem czosnkowym. Muszę i takiego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o. rajuśku.
    powaliło mnie!
    zakochałam się w nim, od zaraz!

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawy pomysł! w przeciwieństwie do mojej drugiej połówki uwielbiam szpinak - może w tej postaci udałoby mi się go zainteresować szpinakiem? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odjechany, ale fajny pomysł;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bajecznie wygląda, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. koniecznie musze spróbować :-), szpinak w każdej postaci to coś zdecydowanie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. swieny pomysł, do smietanki mozna dodać np. kawałeczki kiwi, na wierzch galaretke kiwi, albo do smietanki dodac zieloną galaretkę (zamiast fixu) i będzie zielony torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. czy mozna podzielic ciasto na dwie częsci i piec osobno, żeby błaty były równe? ciacho super, koniecznie zrobię juz wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy nr 1 - bardzo fajne pomysły :)

    Anonimowy 2 - Myślę, że można spróbować upiec osobno dwa blaty, jeśli tak wolisz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto juz upieczone, czeka na jutrzejsze chrzciny mojej corki. mam zamiar dodac kiwi na wierzch i galaretke do srodka, dzieki za pomysl :-)mam nadzieje, ze smakuje rownie dobrze jak wyglada! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bylo pycha, zebralo mnostwo komplementow! dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Upiekłam, wyszło super. Wszystkich zaskoczyło i wszystkim bardzo smakowało. Polecam nie zdecydowanym polecam. Super

    OdpowiedzUsuń
  18. mój 6-letni syn uwielbia to ciasto umie zjeść 1\3 blachy sam w jedno po południe;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto super,sama taki piekę juz od dawna,,a dzieciaki za nim przepadają!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja ma trochę inny przepis,kremówke ubijam,i dodaje tęrzejąca zielona galaretke( roz.w 1 szkl.wody)i na górę jeszcze dwie galaretki zielone

    OdpowiedzUsuń