Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa z pieczonej papryki z serkiem mascarpone

By 09:02 , ,

Boże, jaka ta zupa była dobra :) Żebyście widzieli, jak wszystkim smakowała! :) Pieczona papryka, pomidory, bazylia i serek mascarpone dały razem smak, za jaki uwielbiam kuchnię włoską.
Przepis pochodzi z książki „Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska”. Poleca
m! :)

Photobucket

ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z SERKIEM MASCARPONE
(na 4-5 porcji)
5 strąków czerwonej papryki
1-2 łyżki oliwy,
1 nieduża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 średniej wielkości dojrzałe pomidory,
4 szklanki bulionu warzywnego,
5 łyżek serka mascarpone,
garstka listków bazylii,
sól i pieprz

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Strąki papryki umyć, ułożyć na płaskiej blasze wyścielonej papierem do pieczenia i opiekać przez 20-30 minut, aż przypiecze się na nich skórka. Przełożyć paprykę do miski, przykryć szczelnie folią i odstawić na 15 minut do przestygnięcia.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, a miąższ drobno pokroić.
W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko przesmażyć. Dodać pomidory i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie paprykę obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałki. Dodać go do zupy wraz z sokiem, który dały papryki. Wrzucić mascarpone i część listków bazylii. Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję posypać odłożonymi listkami bazylii i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.


trzeci letni festiwal zupy zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. Pieczona papryka to chyba najlepsza, jaka może być. Jak jeszcze do tego dorzucimy mascarpone to już w ogóle musi być coś przepysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie wyobrażam ten aromat pieczonej papryki. Świetna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ochoty mi narobiłaś tym daniem.. a ja w pracy i przede mną jeszcze długi dzień zanim trafię do domu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuje, bo to cos zdecydowanie w moim guscie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna.
    W poniedziałek będę gotował zupę z pieczonej papryki ale bardziej w meksykańskich klimatach;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też zapisuję do wypróbowania, bo takie smaki mogę jeść ciągle. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skoro tak zachęcasz, to chyba wypróbuję! Musi być aksamitna w smaku. Mniam. Dziękuję za udział w akcji warzywa psiankowate

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis. Na pewno na dniach go zrealizuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mirabelko, ja się wcale nie dziwię, ze tak smakowała - z takich składników nie ma prawa nie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam dzisiaj tą zupkę i jestem zachwycona :) dla mnie genialne połączenie smaków. Mamie też smakowała :) Mam jeszcze parę innych przepisów do wypróbowania z Twojego bloga:)
    Pozdrawiam,
    Sylwia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię zupę z pieczonej papryki. Z mascarpone zapewne też super smakuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczna. Jako dodatki - grzanki na maśle, troszkę startego sera oraz świeża bazylia. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna zupa, genialne połączenie pieczonej papryki i serka mascarpone. W mojej ocenie wersja na bazie rosołu smaczniejsza, ale wszystko rzecz gustu.

    OdpowiedzUsuń