piątek, 7 grudnia 2012

Kurczak Abigail

Jeśli lubicie potrawki w śmietankowych sosach i z dużą ilością warzyw, ten przepis z pewnością Wam posmakuje.
Nie mam pojęcia, kim była Abigail, ale nie da się zaprzeczyć, że wymyśliła fajną potrawę :)


Photobucket

KURCZAK ABIGAIL
(na 4 porcje)
2 duże filety z piersi kurczaka,
250g pieczarek,
1 zielona papryka,
1 czerwona papryka,
½ szklanki cebulek perłowych (marynowanych, ze słoika),
½ szklanki białego wina,
1 szklanka śmietanki kremówki,
1/3 szklanki bulionu z kurczaka,
1 łyżka soku z cytryny,
odrobina gałki muszkatołowej,
po kilka kropli sosu tabasco i worcester,
sól i pieprz,
2-3 łyżki oleju lub klarowanego masła,
natka pietruszki do posypania

Pieczarki oczyścić, większe pokroić na kawałki, mniejsze mogą zostać w całości. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i obsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do miski, a na tej samej patelni podsmażyć pieczarki i paprykę, aż nieco zmiękną. Przełożyć do miski z kurczakiem.
Na patelnię wlać wino i gotować przez 3 minuty na dużym ogniu. Dodać bulion, śmietankę i przyprawy. Zamieszać i gotować przez 5-7 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Kurczaka i warzywa, a także cebulki perłowe włożyć do sosu. Zamieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Posypać natką pietruszki.
Do tego dania pasują pieczone ziemniaki albo grzanki z bagietki, ewentualnie ryż.


(źródło: P. Martin „Kuchnia doskonała dla każdego”)


9 komentarzy: