Obsługiwane przez usługę Blogger.

Biała kiełbasa w sosie piwnym

By 10:19 , , , , ,

Biała kiełbasa w sosie piwnym to typowo męskie jedzenie ;) Jest smaczna i sycąca, a przy tym dość łatwa do zrobienia. My zjedliśmy ją na obiad, ale taka potrawa doskonale spisze się także jako ciepły posiłek na wielkanocnym stole. 

 

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM 
500g białej kiełbasy, 
300ml piwa, 
1 cebula, 
1 kromka razowego chleba, 
1 łyżka masła, 
1 łyżka mąki, 
1 łyżka oleju,
pieprz, 
suszony majeranek, 
cukier, 
odrobina soku z cytryny

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumieni, dodać kiełbasę, pokruszoną kromkę chleba (bez skórki) i wlać piwo. Dusić na niewielkim ogniu około 10 minut. 
Na drugiej patelni rozgrzać solidną łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć, mieszając, aż mąka lekko się zezłoci. Powstałą zasmażkę wlać do sosu piwnego i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i majerankiem oraz odrobiną cukru i soku z cytryny. Sos powinien mieć smak słodko-kwaśny z piwną goryczką. 
Kiełbasę dusić w sosie jeszcze kilka minut i podawać na gorąco. 


(na podstawie przepisu stąd


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. A czy osoby nie pijące mogą się skusić na taką kiełbaskę ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podczas duszenia alkohol wyparowuje z sosu, więc sądzę, że tak :) tzn. zawsze jest jakiś tam ułamek procenta, który zostanie, bo to jest nieuniknione, to już kwestia podejścia... :)

      Usuń