Obsługiwane przez usługę Blogger.

Biała kiełbasa zapiekana w cieście

By 12:27 , ,

Biała kiełbasa otulona ciastem drożdżowym to trochę inna, wielkanocna wersja paszteciku, który może doskonale pasować do czerwonego barszczu albo zupy-kremu. Bardzo smaczny jest również jedzony sam, bez dodatków, jako sycąca, ciepła przekąska. 
Ja podałam te kiełbaski jako dodatek do kremu z chrzanu i jabłek :) 

 

BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W CIEŚCIE 
(4 porcje) 
4 białe kiełbasy parzone (najlepiej dość krótkie), 
250g mąki + jeszcze trochę, 
15g świeżych drożdży, 
1 płaska łyżeczka cukru, 
spora szczypta soli, 
½ szklanki mleka, 
2 jajka, 
40g stopionego masła lub oleju 

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym (nie gorącym) mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. 
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, 1 jajko i zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto, po czym dodać masło i dalej wyrabiać, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk i miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aby ciasto wyrosło. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat grubości ok. 0,5cm, podsypując mąką. Podzielić go na 4 mniejsze kwadraty, tak aby do każdego z nich dało się zawinąć kiełbasę. 
Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować nim kiełbaski i obtoczyć je w mące. Kiełbasę ułożyć ukośnie na każdym kawałku ciasta i zawinąć rogi ciasta do środka. Wierzch ciasta posmarować jajkiem. 
Piec w 200 stopniach około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane. 


(przepis z magazynu „Moje Gotowanie” 4/2009 z moimi małymi zmianami) 


 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. wygląda naprawdę smakowicie :) nie zapiekalam jeszcze kielbasy

    OdpowiedzUsuń
  2. Na slasku potrawa ta nosi nazwe "murzyn" lub "szolder"

    OdpowiedzUsuń