Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zakręcony chlebek z suszonymi pomidorami i chili

By 19:00

Do sałatki z grillowanym serem halloumi podałam smakowicie zakręcony chlebek z pikantnym nadzieniem :) Był naprawdę pysznościowy i smakował trochę jak pizza. Taki efektownie wyglądający chlebek nie jest wbrew pozorom trudny do zrobienia – może się skusicie? :)

Chlebek przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia z Emilią i Mopsikiem :)


 

ZAKRĘCONY CHLEBEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CHILI
  • 300g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650),
  • 5g suchych drożdży,
  • 2/3 łyżeczki soli,
  • 2/3 łyżeczki cukru,
  • 200ml bardzo ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ średniej wielkości cebuli,
  • 3 solidne łyżeczki pasty z suszonych pomidorów*,
  • ½ papryczki chili (bez pestek),
  • odrobina mleka do posmarowania chlebka

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól i cukier, wymieszać. Wlać wodę i 1 łyżkę oliwy, zagnieść gładkie, lśniące ciasto (ja najpierw użyłam miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego, a później wyrabiałam ciasto jeszcze chwilę ręcznie). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
W tym czasie cebulę i chili (bez pestek) bardzo drobno posiekać. Na niewielkiej patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli. Następnie dodać chili i pastę z suszonych pomidorów, wszystko razem dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko podsypać mąką. Wyłożyć ciasto i rozpłaszczyć na kwadrat mniej więcej 25 x 25 cm. Na cieście rozsmarować cienką warstwą nadzienie, zostawiając 3-4 cm marginesy ze wszystkich stron. Następnie zwinąć ciasto jak roladę, a boki dokładnie skleić. Chlebek ułożyć złączeniem do dołu i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować chlebek mlekiem.
Piec w 180 stopniach przez pół godziny, aż wierzch zrobi się złocistobrązowy. Upieczony chlebek przełożyć do wystudzenia na kratkę, aby nie zawilgł od spodu.


* jeśli nie macie gotowej pasty z suszonych pomidorów, wystarczy zmiksować blenderem 5-6 kawałków suszonych pomidorów w oleju z 1 ząbkiem czosnku. Warto także dodać szczyptę suszonych ziół prowansalskich.


Na ostro

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze